
Пресуши хрватскиот „бунар“ на работна сила… пазарот мора да се прилагоди на новите трендови
Младите луѓе во Хрватска денес првенствено го разгледуваат својот можен кариерен пат во рамките на компанијата, а секој вработен очекува персонализиран пристап и комуникација од својот шеф. Како да се инспирира тим, да се задржат најдобрите луѓе и да се мотивираат новите генерации е прашање кое беше дискутирано на конференцијата „Промени создавачи“ организирана од „Пословни дневник“.
Препорачано
-
1
-
2
-
3
Експертите нагласуваат дека е важно лидерите да им дадат можност на своите вработени да прават грешки, бидејќи луѓето доаѓаат до најдобрите решенија од грешките, додека иновациите се случуваат од секојдневните разговори со клиентите и вработените кои се на „првата линија“. Конкретните примери од хотелската индустрија покажуваат како големите организации можат да останат стабилни и ефикасни и покрај постојаните промени во работната сила.
Тоа е индустрија во која, поради својата сезонска природа, има многу флуктуации, особено во последните години. „Бунарот на домашни работници пресуши. Работите се променија, шефовите порано ги градеа своите позиции само врз основа на авторитет, денес не е така.
Младите луѓе денес првенствено го разгледуваат својот можен кариерен пат во компанијата, а секој вработен очекува персонализиран пристап и комуникација од својот шеф“, велат експертите. Предизвикот е колку време им е потребно на работниците во туризмот да се „навикнат“ на работата, што обично трае околу месец и половина, додека за позицијата готвач, да биде на ниво на постари колеги, обично се потребни два месеци, а такво време не е достапно во земја со висока сезонска природа.