
Новопазарската мантија е најдобро јадење од Србија
Популарниот портал за гастрономија „Вкус атлас“ објави листа на најдобрите српски јадења врз основа на оценките на корисниците на оваа страница.
Препорачано
На списокот има 72 јадења. Новопазарските мантии се на прво место, а како што е објаснето, станува збор за српско јадење со потекло од Нови Пазар, кое има вкус сличен на босанскиот бурек, но е сосема различен по формата – се обликува во мали топчиња кои се редат во тавче и се печат заедно. Тестото прво се расукува, се премачкува со путер, а потоа се филува со мелено говедско месо, се додава сол, бибер, кромид и малку масло. Откако ќе се наполни, тестото се обликува во мали топчиња, се мачка во тавче, па традиционално се пече во стари рерни кои им даваат уникатен вкус и мирис. Мантиите обично се служи со јогурт, стои во описот на ова јадење на веб-страницата за гастрономски водич.
На следното место е ајварот од Лесковац. Меѓу првите 15 јадења на оваа листа се „лесковачка скара“, „петровачки кулен“, „ужичка пршута“, сарма, плескавица, бурек со сирење, бела супа, пиротски колбас, крофни, грав.
Почитуван читателу,
Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ
СЛОБОДЕН ПЕЧАТ. Е-БИЛТЕН
НЕ ГУБИ ВРЕМЕ! ЗАЧЛЕНИ СЕ И ДОБИЈ ГИ НАЈВАЖНИТЕВЕСТИ НА НЕДЕЛАТА - БЕСПЛАТНО ВО ТВОЈАТА Е-ПОШТА!
СЛОБОДЕН ПЕЧАТ. Е-БИЛТЕН
НЕ ГУБИ ВРЕМЕ! ЗАЧЛЕНИ СЕ И ДОБИЈ ГИ НАЈВАЖНИТЕВЕСТИ НА НЕДЕЛАТА - БЕСПЛАТНО ВО ТВОЈАТА Е-ПОШТА!
-
Најново
-
Најчитано
-
2мин
-
10мин
-
15мин
-
22мин
-
25мин
-
1
-
2
-
3
-
4
-
5
Препорачано од оваа категорија
-
1
-
2
-
3
-
4
-
5