
Кафеанска инфлација: Цените во српските ресторани сега и пред две години
Официјалната статистика покажува дека во септември годинава, во однос на истиот месец лани, угостителските услуги во Србија поскапеле за повеќе од 13 отсто, пишува Данас. Според овој медиум, во септември минатата година годишното поскапување на овие услуги изнесувало над 12 проценти. Севкупно, цените на храната и пијалаците во рестораните и кафулињата се зголемени за повеќе од една четвртина, покажуваат статистичките податоци.
Препорачано
-
1
-
2
-
3
Но, се чини дека инфлацијата во кафеаните е значително повисока од она што го кажува статистиката. На пример, во еден од најпознатите фурни („печењари“) во Србија, денес килограм печено свинско чини 3.500 динари, а во август 2022 година чинело 1.500 динари.
Според Данас, печењето јагнешко месо поскапело од 2.000 на 4.000 динари за нешто повеќе од две години.
Во исто така познатата таверна Грмеч во Белград, пред две години килограм телешко под сач чинеше 3.100 динари, а сега цената на менито е 5.800 динари.
Поскапе и скарата, па порција ќебапи или плескавици поскапеа од 690 на 1.150 динари.
Во менито на ресторанот „Три шешира“ во 2019 година ќебапите чинеле 710 динари, а шницлата Караѓорѓе 980 динари, а стекот чинел 1.800 динари. Сега ќебапите чинат 1.140, а Караѓорѓевата шницла 1.460 динари. Стекот е 3.220 динари.
Во 2005 година, ракијата и вињакот биле 45 динари во кафеаните, а домашното пиво само 50 динари. Еспресото со млеко чинело 50 динари, а вискито 100 динари.