
Франц Летица: „Гостите ќе плаќаат за квалитет, но не се доволно глупави да платат 25 евра или повеќе за обична пица“
Шефот на Загрепското здружение на угостители тврди дека цените кај добавувачите се зголемиле до 15 проценти. Цените се главен фокус на оваа туристичка сезона, особено стравот од лоша сезона поради „пренадуените“ цени, а порака до туристичкиот сектор за грижа за разумна политика на цени неодамна испрати премиерот Андреј Пленковиќ.
Препорачано
Податоците од Централниот завод за статистика покажуваат дека угостителите издале речиси осум проценти повеќе фактури во јуни отколку во истиот месец минатата година, а вкупната вредност на овие фактури се зголемила за 19 проценти, од 511 на 608 милиони евра, потсетува Пословни дневник. Покрај премиерот, и директорот на Хрватскиот национален туристички завод (ХТЗ) Кристијан Станичиќ неодамна апелираше до угостителите преку медиумите мудро да ги одредуваат цените за услугите и ја нагласи важноста од одржување на ценовната конкурентност.
Франц Летица, претседател на Загрепското здружение за угостителство, вели: „Цените се одредуваат врз основа на трошоците за влезни цени. Факт е дека нашите трошоци за влезни цени се зголемија енормно. Цените договорени пред сезоната и оние што сега ги издаваат добавувачите се зголемија за помеѓу десет и 15 проценти. Ова ни предизвикува големи проблеми на пазарот“, вели тој. Според Летица, кафулињата и рестораните што се такви секогаш ќе бидат отворени, но оние што наплаќаат 25 евра и повеќе за пица, нема да работат, затоа што гостите не се глупави.