Фото: Приватна архива

Гастрономско уживање од вештите раце на Бобе Јанкоска: Мусака со модри патлиџани

Јованка Јанкоска Бобе, која стои зад блогот bobesbakery.mk, фејсбук и инстаграм-профилот, е вистински кулинарски креативец – нејзините рецепти се милина и за очите и за непцето.

Бобе денеска споделува рецепт за вистински гурмански деликатес: мусака со модри патлиџани.

Мирисот на печени модри патлиџани, нежен бешамел и богато месо што се крчка на тивко – тоа е вистинската дефиниција за домашна храна. За разлика од традиционалната мусака со компири, оваа варијанта со модри патлиџани е полесна, но еднакво сочно и богато јадење. А кога ќе се прелиe со кремаст бешамел, добивате слоевита хармонија што едноставно се топи во уста“, порачува Бобе.

Состојки:

2 -3 модри патлиџани (излупени и исечени по должина или на кругови)

• Морска сол

• Маслиново масло

• 50 грама презла

• 230 грама рендан кашкавал

За месниот сос:

• 1 лажица маслиново масло

• 2 главици кромид (ситно сечкани)

• 400 грама мелено мешано месо

• 480 грама сечкани домати (конзерва или свежи)

4 чешниња лук (ситно сечкани)

• ¼ лажичка мелен цимет

• ¼ лажичка пимент или лут сос

• Бел бибер, морска сол

• 2 лажици доматно пире

За бешамел сос:

• 50 грама путер

• 50 грама брашно

250–350 мл топло млеко (приспособете според густината)

• сол, бел бибер

• ½ лажичка мелено морско оревче

• 3 жолчки од јајце

Подготовка:

Посолете ги исечените патлиџани и оставете ги да стојат 45 минути за да ја изгубат горчината. Измијте ги, намастете со малку маслиново масло и испечете ги во грил тава неколку минути од двете страни. Оставете ги настрана.

Во тава загрејте масло, пропржете кромид, додајте го месото и запржете додека не се раздвојат парчињата. Додајте домати, лук, цимет, пимент, сол и бибер. Оставете да покрчка, па вметнете го доматното пире. Доколку е густо, додајте малку вода. Тргнете од оган.

Бешамел: Во тава растопете путер, додајте брашно и мешајте. Постепено додавајте топло млеко и варете додека не се згусне. Зачинете, тргнете од оган и додајте ги жолчките.

Подмачкајте огноотпорен сад со масло и наросете презла. Ставете слој печени патлиџани, па месо, па рендан кашкавал. Повторете го редоследот. Завршете со слој кашкавал и прелијте со бешамел сосот. Покријте со фолија и печете на 180 степени Целзиусови околу 60 минути, последните 5 минути печете без фолија.

Оставете ја мусаката да се излади 15-20 минути пред сечење.

Ова јадење може да се направи ден претходно – вкусот е уште побогат наредниот ден!

На здравје!

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот