Фото: Приватна архива

Гастрономско ремек-дело од Дијана Иваноска: Превртена портокал торта

Животот навистина може да биде беспрекорно „вкусен“, а тоа го потврдува и Дијана Иваноска од Тетово, која со својот талент за комбинација на вкусови нè носи на едно исклучително гастрономско патување.

Иваноска стои зад инстаграм-профилот „Dash of Spice“ и ни ги открива малите тајни за создавање магија од вкусови.

Инвентивната Дијана денеска споделува рецепт за едно вистинско гастрономско уживање – превртена портокал торта.

Фото: Приватна архива

„Кандиран портокал и меко сочно тесто со цимет и кора од портокал. Вистинско ароматично уживање. Домот ќе ви мириса прекрасно додека се пече. Во оригиналниот рецепт се употребени портокали, јас ставив портокал и црвен цитрон. Цитронот како овошје е малку горчлив и ако мислите дека тоа ќе ви пречи, употребете само портокал или употребете лупен цитрон. И портокалот може да се стави лупен ако не сакате да користите и кора. Тестото е предобро, многу сочно и меко. Се надевам ќе ја пробате“, порачува Дијана.

Фото: Приватна архива

Состојки:
За кандираните портокали:

– 2-3 портокали
– 200 г шеќер
– 250 мл вода

За тортата

– 2 јајца
– 130 г шеќер
– 1/4 лажиче сол
– 110 мл маслиново масло
– 1 лажиче ванила екстракт
– 1 лажиче цимет
– кора од еден портокал
– 2 лажици или 30 мл сок од портокал
– 1/8 лажиче сода бикарбона
– 1/2 лажиче прашок за печиво
– 130 г брашно

Фото: Приватна архива

Подготовка:

* Измијте ги убаво портокалите ако ги кандирате сосе кората, ако не, излупете ги. Јас ги миев со сода бикарбона. Исечете ги на тенки кругови, 3 мм. Во тенџере на оган загревајте ја водата со шеќерот додека проврие. Намалете ја температурата, ставете ги круговите портокал и нека вријат 15 мин.
* Загрејте ја рерната на 175 степени.
* Дното и страните од калапот (20 см), обложете ги со хартија за печење. Претходно намачкајте го со путер, така хартијата поубаво ќе се залепи за калапот.
* Во еден сад измешајте го брашното со прашокот за печиво и циметот.
* Во друг сад изматете ги јајцата со шеќерот и солта додека станат пенести. Додавајте го маслото во тенок млаз додека матите.
* Додајте ги сода бикарбоната, кората и сокот од портокал и ванилата.
* На крај додајте ги сувите во влажните состојки и со шпатула измешајте ги нежно.
* На дното и страните на калапот наредете ги круговите портокал. Може да се наредат само на дното. Течноста во која се вареа не ја фрлајте, на крај ќе ја премачкате тортата со неа.
* Префрлете ја смесата во калапот и печете околу 35 минути или додека чепкалка боцната во тестото ќе излезе чиста.

Фото: Приватна архива

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот