Фото: Unsplash

Франција го забранува името месо за растителни производи

Во екот на земјоделската криза и протестите на фармерите, Франција објави декрет со кој се забранува употребата на името месо за растителни производи. Највисокиот суд на ЕУ допрва треба да донесе одлука со која ќе се разјасни усогласеноста на овие регулативи со правната рамка на ЕУ. Францускиот премиер Габриел Атал на 27 февруари објави дека „ова е барање на нивните фармери“, велејќи дека е објавен декрет со кој се забранува називот стек или шунка за растителни производи“, пишува Евроактив.

Уредбата е дел од новиот „план за суверенитет“ на Франција за сточарството, вклучително и помош од 400 милиони евра, долгогодишно барање на овој сектор.

Според новиот француски закон, меѓу термините чија употреба е „забранета за означување на храна која содржи растителни протеини се: филе, филе, стек, стек, шунка… Одредени прехранбени производи ќе можат да продолжат да ги користат овие термини иако тие содржат растителни протеини, под услов производителите да се придржуваат до одредени стандарди. На пример, присуството на не повеќе од 0,1 отсто растителни протеини за „течно цело јајце“ или пет отсто за „колбас“.

Како што е наведено, непочитувањето на законот може да резултира со глоба до 1.500 евра за физичко лице и 7.500 евра за компанија.

Законот не се применува на производи „произведени или пласирани на пазарот во друга земја членка на Европската унија или во трета земја“. Инаку, највисокиот административен суд во Франција суспендираше сличен декрет објавен во јуни 2022 година на барање на здружението кое промовира растителни протеини. Државниот совет го предаде предметот до Европскиот суд на правдата за толкување на европските прописи за етикетирање.

Млечните термини, на пример, се заштитени со сегашната регулатива од 2017 година, кога беше потврдено дека терминот млеко, како путер и јогурт, е резервиран за „вистинското“ млеко и дека нивната употреба за маркетинг на растителни производи е нелегална.

Сепак, условите за месо не се регулирани со закон, така што нема ништо што ги спречува производителите да даваат заеднички или описни имиња на алтернативите.

Неодамнешната пресуда на Европскиот суд на правдата покажа дека усогласената рамка на ЕУ за означување на храната „не ги спречува“ земјите-членки да усвојат мерки што предвидуваат дополнителни задолжителни детали во врска со потеклото на прехранбените производи. Минатото лето францускиот министер за земјоделство Марк Фесно предложи нов текст, за кој беше известен Европската комисија, но највисокиот суд допрва треба да одлучи дали регулативата од 2022 година е во согласност со правото на ЕУ.

Италија, исто така, одобри одредби со кои се забранува името на месото за растителните производи, во контекст на законот за забрана на лабораториско месо, но не е јасно што ќе се случува понатаму, пишува Еуроактив. Вегетаријанците и веганските активисти ја доведуваат во прашање компатибилноста на француската регулатива со европското право.

Тие веруваат дека имињата како хербалните колбаси станаа дел од секојдневната употреба и тешко се заменуваат.

За време на последната дебата во 2020 година, Европскиот парламент го отфрли амандманот со кој условите за месото се исто ниво на заштита како и млечните производи.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот