Фото: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

Практично и многу вкусно: Рецепт за пилешко со јаболка во еден сад

Ние го сакаме пилешкото, бидејќи со секој нов рецепт откриваме нови вкусови. Оваа комбинација со многу интензивни вкусови – бурбон, чедар, сенф и јаболка, ќе ги воодушеви дури и оние на кои пилешкото им е здодевно и безлично. Ова раскошно јадење се подготвува во еден сад и не бара многу мака или труд.

Не очајувајте ако сосот ви изгледа премногу тенок, дајте му време да се згусне. Љубителите на сирење можат тројно да го зголемат рецептот и да добијат сос налик на фонду.

Внимавајте да не ги преварите кромидот и јаболката. Тоа ќе го спречите ако ги пржите на средна температура – доволно за да се карамелизираат, но да не се распаднат и да се претворат во каша. Потоа пропржете го пилешкото на силен оган и имајте на ум дека филето од бело месо ќе се свари многу порано од задниот дел. Не мора да го користите најдобриот бурбон.

Можете да послужите пилешкото со јаболка и бурбон со ориз или печени компири, кои одлично ќе се комбинираат со овој обилен сос.

Состојки:

– 1 лажица путер
– 3 супени лажици маслиново масло
– 1 мал црвен кромид, исечен на тенки парчиња
– 1 јаболко, исечено на тенки парчиња
– 1/2 лажичка сол
– 1кг пилешко
– свежо мелен црн пипер
– 2 лажици дижон сенф
– 1/4 лажичка мелена слатка пиперка
– 1/2 чаша бурбон
– 1 чаша пилешки супа
– 1 чаша крем за готвење
– 60 гр бело чедар сирење, рендано
– гранче мајчина душица, за сервирање (по избор)

Подготовка:

Загрејте ги путерот и 1 лажица масло во длабока тава на средна температура. Кога путерот ќе се растопи, додадете го кромидот и јаболката и зачинете со 1/2 лажичка сол. Гответе, мешајќи повремено, додека кромидот не почне да овене и јаболката да омекне, околу 6 минути. Префрлете се во чиста чинија.

Ако избравте пилешки гради, пресечете ги на половина за да добиете потенки филети. Ако готвите со батaци, ќе треба малку повеќе да се печат. Зачинете го месото со сол и бибер и пропржете го во преостанатите две лажици масло. Кога ќе се испече, префрлете во чинија со кромид и јаболка.

Во истата тава на средна топлина, гответе ги сенфот и пиперката, мешајќи, околу 30 секунди. Додадете го бурбонот и варете, сè уште мешајќи, додека течноста не почне да се намалува и повеќе не можете да го мирисате алкохолот, околу 1 минута. Додадете го густинот и динстајте додека течноста не се намали за околу половина, околу 3 до 4 минути.

Намалете ја топлината и измешајте ги кремот и сирењето и варете додека кашкавалот не се стопи и сосот не почне да крчка. Зголемете ја топлината и варете, мешајќи повремено, додека малку не се згусне, 3 до 5 минути.

Вратете ги пилешкото, кромидот и јаболката назад во тавата и продолжете да готвите, мешајќи, додека не се загреат, уште 2 до 3 минути. По потреба посолете и украсете со листови мајчина душица пред послужување.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот