
Бугарскиот агробизнис побара забрана за увоз на лажно сирење
Бугарската агропрехранбена комора се изјасни за целосна забрана за имитациите на храната. „Ова е отров со кој го храниме бугарското население“, објасни претседателот на БАК Венцислав Варбанов, кој беше министер за земјоделство во 1990-тите. Уште лани, Здружението за заштита на потрошувачите го повика Министерството за здравство, во името на бугарската Агенција за безбедност на храна, да ја зајакне контролата врз сирењето, кашкавалот и јогуртот и повика на забрана на производите што ги имитираат. Не е тајна дека бугарскиот пазар е преплавен со неквалитетни производи полни со нетипични состојки.
Препорачано
Во млекото, сирењето, сирењето и колбасите се става сè – од палмово масло и соја до згуснувачи, бои и секакви други емулгатори. Речиси 20% од кравјото сирење произведено во 2023 година. во Бугарија, содржеше растителни масти. Агропрехранбената комора по втор пат во рок од еден месец ја покренува темата за заштита на бугарските потрошувачи и бугарската квалитетна храна.
„Забраната на имитирани производи ќе спречи погрешно етикетирање и маркетинг, каде што потрошувачите често не разбираат дека купуваат неквалитетни имитации, а не вистинска здрава традиционална храна“, рече Варбанов во февруари.
Парадоксот е што фалсификатите против кои организацијата се декларира ги произведуваат токму компании од нејзините редови. И државата не изгледа особено загрижена за инвазијата на ковачниците. Згора на тоа, активно придонесува за влошување на квалитетот на бугарската храна, објави „Сега.бг.њус“.