Вкусна закуска: Фритата со печурки

СОСТОЈКИ:
– ½ главица кромид исечен на резанки
– 5-6 печурки исечкани на тенки листови
– 4-5 јајца
– 2-3 лажици млеко
– 50 г сечкана сланина
– 50 г фета сирење
– морска сол
– црн пипер
– маслиново масло

ПОДГОТОВКА:
Загрејте ја рерната на 220 степени. На загреано масло во тава испржете го кромидот да омекне и да добие кафеава боја, па префрлете го во чинија. Во истата тава испржете ја сланината и ставете ја во чинијата со кромид. Додајте малку масло и пржете ги печурките, па тргнете ги во чинија. Изматете ги јајцата со млеко, посолете и зачинете, па префрлете ги во тава и пржете ги без да ги мешате за да се запечат од долната страна. На горната страна распоредете ги состојките – кромидот, печурките и сланината, па посипете со издробена фета и ставете да се пече во загреана рерна 15 минути. Фритатата послужете ја со салата по избор.

Во продолжение погледнете уште една варијација на фритата.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот