
Трикратно е намалено производството на бугарските домати, а има и двојно помалку кромид
Вистински колапс во производството на домати е забележан во Бугарија од 2000 година, според студијата на „Телеграф“ врз основа на податоците од Евростат. Бербата се намалила повеќе од трикратно. Во 2000 година биле произведени 410 илјади тони, додека минатата година количината била само 128 илјади тони. Најлошата година за производителите на домати била 2012 година – тогаш биле произведени само 94 илјади тони.
Препорачано
-
1
-
2
-
3
Производството на моркови исто така се намалува. Најдобрата година била 2004 година, кога биле произведени 34 илјади тони. За споредба – минатата година бербата на моркови изнесувала 10,2 илјади тони. Производството на кромид исто така се намали за речиси половина. Во 2000 година, производството изнесуваше 68 илјади тони, додека минатата година беше 35,82 илјади тони. Минатата година во Бугарија беа произведени вкупно 527 илјади тони од зеленчук, вклучувајќи дињи. Жетвата е зголемена во споредба со 2023 година, кога беа произведени 469,6 илјади тони. Зголемување има и во споредба со пред 10 години – во 2014 година беа произведени 389,65 илјади тони. Пад на производството се забележува и кај главните овошја. На пример, производството на јаболка во нашата земја е намалено за два и пол пати.
Во 2000 година, жетвата изнесуваше 89 илјади тони, додека минатата година во Бугарија беа произведени само околу 37 илјади тони јаболка. Во 2024 година, земјите од ЕУ собраа жетва од 62,2 милиони тони свеж зеленчук, покажуваат и податоците на Евростат. Ова е зголемување од 6% во споредба со жетвата од 58,8 милиони тони во 2023 година. Производител број 1 е Шпанија, која произведе 14,8 милиони тони. На второ место е Италија со 13,9 милиони тони, а на трето место е Франција со 5,8 милиони тони. Трите земји имаат удел од 55% од вкупната жетва произведена во ЕУ.