Shaqiri: Deri në fund të javës do të ketë vendim për mësimin në semestrin e dytë

Profesor mësimdhënës i nxënësve të shkollave të Maqedonisë
Mësimdhënia gjatë një pandemie / Foto: EPA-EFE / GEORGI LICOVSKI

Deri në fund të javës në seancën e Qeverisë do të vendoset nëse mësimi në gjysmën e dytë të shkurtit nga 1 shkurti do të fillojë me prezencë fizike apo online dhe MASH do të ketë takime me njoftuan sot zyrtarët shëndetësorë Ministri i Arsimit dhe Shkencës Jeton Shaqiri.

- Deri në fund të javës do të kemi takime dhe para fillimit të gjysmës së dytë të vitit do të kemi qëndrimin e Komisionit për Sëmundjet Infektive dhe Shtabit të Krizave. Kemi parasysh thirrjet e UNICEF-it që janë për prezencë fizike në mësimdhënie dhe ne të gjithë dhe stafi mësimor jemi të vetëdijshëm për përfitimet e pranisë fizike. Dhe sipas të dhënave, në gjysmën e parë të vitit kemi pasur një numër shumë të vogël fëmijësh të infektuar. Vendimi ynë do të kishte qenë i lehtë nëse do të kishim të njëjtin variant të virusit si në shtator dhe tetor. Tani ka një variant të ri, por kjo nuk do të thotë se fillimi i gjysmës së dytë të vitit me prezencë fizike do të rrisë numrin e të infektuarve, tha Shaqiri.

Ai theksoi se kopshtet janë vazhdimisht të hapura, sektorë të tjerë funksionojnë dhe për të si ministër më e rëndësishmja është që fëmijët mezi presin të fillojë viti shkollor.

Shaqiri theksoi se është e rëndësishme të respektohen masat shëndetësore dhe se mbrojtja dhe masat paraprake ndaj COVID-19 nuk duhet të mendohen vetëm në shkolla, por edhe sjelljet jashtë tyre.

"Nuk do të thotë se nëse nuk ka mësim, ne i respektojmë rekomandimet më shumë se kur japim mësim", tha Shaqiri në një konferencë për media gjatë një vizite në Universitetin Shtetëror në Tetovë.

Cilido qoftë vendimi, tha ai, MAS do të jetë në komunikim të vazhdueshëm dhe do të ketë takime të përditshme me drejtorët e shkollave fillore dhe të mesme nëse mësimi është fizikisht prezent.

- Deri në fund të javës do të ketë një vendim përfundimtar dhe çfarëdo qoftë ai - edukim fizik apo online, komentet do të jenë të ndryshme. Por të gjitha përfitimet e të dy varianteve do të merren, tha ministrja e Arsimit dhe Shkencës.

Për shkak të përkeqësimit të situatës epidemiologjike dhe vlerësimit se vendi është në krye të infektimit me Covid, Qeveria në seancën e 17 janarit vendosi shtyrjen e gjysmës së dytë të vitit, i cili duhet të fillojë më 20 shkurt në vend të 1 janarit.

Vendimi për zgjatjen e pushimeve dimërore për rreth 255 mijë nxënës është marrë nga Qeveria me rekomandim të Shtabit të Përgjithshëm Koordinues të Krizave dhe në seancën e radhës ka përcaktuar numrin e ditëve të mësimit në rrethana të jashtëzakonshme që do të përfundojë vitin shkollor 2021/2022. në afatin e rregullt - 10 qershor 2022.

Burimi: MIA

Video e ditës