
Словенците открија Ешерихија коли во хрватски свежи школки
Високи нивоа на бактерии опасни за здравјето на луѓето се откриени во храна од Хрватска. Како што објави Европскиот систем за безбедност на храната, високи концентрации на бактеријата Ешерихија коли се пронајдени во неколку примероци од свежи школки од школки од Хрватска, информира Даница.хр. Голем дел од овие бактерии во школките е откриен од словенечките инспектори за време на официјална контрола на тамошниот пазар.
Препорачано
Свежите школки биле во пакување од пет килограми, серија A210825, а датумот на производство бил 21 август оваа година. Производителот е од Каштелир во Истра. Добавувачот за Словенија е Кутер д.о.о., Козина, а школките се продавале во Рибарница Вилим Јерман СП, Копер. Земјата на потекло е Хрватска. Словенечката администрација за храна наведува дека е откриено присуство на бактеријата Ешерихија коли.
На потрошувачите им се советува да не ги консумираат школките и да ги вратат на местото на купување. Патем, бактериите Ешерихија коли се присутни во човечкиот дигестивен систем, но проблемот се јавува кога нивните „колонии“ се разгоруваат на „погрешно“ место и стануваат причина за далеку од безопасни инфекции. Најчесто предизвикува инфекции на уринарниот и дигестивниот тракт. Сепак, епидемиолозите предупредуваат дека Ешерихија коли може да предизвика и воспаление на жолчното кесе и белите дробови, менингитис кај новороденчиња и тешки форми на сепса. Се лекува со антибиотици. Најчестите симптоми на инфекција се болки и грчеви во стомакот и дијареја.