
Словенците лани во просек фрлиле по 78 килограми храна
Нешто помалку од 165.000 тони отпад од храна е создаден во Словенија минатата година, што е во просек 78 килограми по жител. Доста голема е и количината на фрлена храна која се уште може да се јаде, забележува заводот за статистика. Како што објасни претставникот за односи со јавноста во заводот за статистика Мартин Бајжељ, минатата година најмногу околу половина од отпадот од храна создаден во домаќинствата. Во однос на 2022 година, учеството на отпадот од храна создаден во домаќинствата е намалено за седум процентни поени, објави Н1 Словенија.
Препорачано
На второ место според местото на потекло е угостителството и прехранбената услужна индустрија, каде минатата година е создаден третина од отпадот од храна. 13 проценти од ова се случило во производството. Околу девет проценти е отпадот од храна во бизнисот со самопослуги. Како што рече Бајжељ, отпадната храна вклучува и лушпи, коски, коски, лушпи од јајца и слични супстанци кои не се за јадење, бидејќи во ниту еден момент не се погодни за човечка исхрана. Создавањето на овој дел од отпадот од храна е исто така многу тешко да се спречи, додаде тој.
„Според нашите проценки, нејадливиот дел од отпадот од храна претставува 63 проценти од целокупниот отпад од храна, но со нашите постапки можеме да го намалиме количеството на јадливиот дел од отпадот од храна, што ги претставува останатите 37 проценти. Ако ова го претвориме во килограми, тоа значи дека лани сме фрлиле во просек по 29 килограми храна по жител, која сепак можела да се конзумира“, објасни Бајжељ.