
Кавијарот од бугарските есетри патува на Малдиви, деликатесот чини 600 евра за килограм!
Бугаринот Антон Цветков извезува еден од најскапите деликатеси во далечни и егзотични земји повеќе од 10 години. Тој е економист и зоо инженер, но од 2014 година ги одгледува вредните риби во својата фарма за аквакултура во селото Јоаким Груево во подножјето на Родопите. Фармата се наоѓа на бреговите на реката Вача на површина од 72 декари. Има 38 базени, од кои 20 се од 100 кубни метри, а останатите се 200 кубни метри.
Препорачано
Исто така, има базени од 10 кубни метри за мали риби, како и инкубатор со површина од 600 квадратни метри, опремен според сите европски стандарди. Во моментов, рибникот одгледува пастрмка и есетра, но идејата е постепено да се специјализира во одгледување есетра само за црн кавијар. Во „Ерим Риб“ се одгледуваат три вида есетра – руска, сибирска и хибрид помеѓу двата вида. Станува збор за риби кои достигнуваат 12-15 кг и должина до 1,5 м. Есетрата е таканаречена транзициска риба која се движи од солена во слатка вода и назад. Кога ќе дојде време за мрестење, таа влегува во реките.
Ова се исто така едни од најзагрозените риби, кои масовно се уништуваат поради нивниот црн кавијар. Во последниве години, бројот на диви есетра во нивните природни живеалишта и во природните резервоари значително се намали поради нивниот нелегален улов од страна на ловокрадците. Други фактори кои придонесуваат за нивното намалување се сериозното загадување на речните води со хемикалии. Во Бугарија, во Дунав и Црното Море, има 7 видови есетра, објаснува АгроТелеграф.бг. Меѓу клиентите на фармите има и такви од блиските европски земји, како што се Швајцарија, Франција и Велика Британија, како и од далечни и егзотични земји, како што се Малдивите, Јапонија, САД, Канада итн. Имаше интерес дури и од Австралија. Цената на задоволството од црните зрна е 600 евра за килограм.