
Како Србија го третира титаниум оксидот?
Според Правилникот за прехранбени адитиви од 2018 година, во Србија е дозволена употребата на оваа супстанца, која се уште е на листата на одобрени адитиви. Како додаток на храна, титаниум диоксидот ја има ознаката E171, а поради неговата способност да рефлектира светлина и бела боја, се користи во хемиската, козметичката, прехранбената и фармацевтската индустрија. Според Слаѓана Савиќ, асистент на Катедрата за применета хемија на Хемискиот факултет во Белград, се користи и во некои производи против штетници, а во лековите се додава како заштитен слој поради неговата инертност и стабилност.
Препорачано
Сепак, таа истакнува дека научните истражувања покажуваат дека внесувањето на титаниум диоксид потенцијално може да доведе до оштетување на ДНК и да предизвика сериозни болести како што е ракот. Европската агенција за храна уште во 2021 година посочила дека нема доволно докази дека титаниум диоксидот не предизвикува оштетување на генетскиот материјал во клетките, што значи дека оваа можност не е исклучена и затоа супстанцијата не може да се смета за безбедна. Дејан Гавриловиќ од здружението на потрошувачи „Ефектива“ потсетува дека бисквитите не се единствениот пример кога српската стока не ги задоволувала критериумите на Европската унија, и дека во текот на летото биле вратени неколку пратки, особено поради преголеми количини пестициди.
Тој смета и дека бисквитите се уште еден показател за неадекватна контрола на храната кај нас. Критериумите на Србија не се исти како во ЕУ, а со тоа и сомнителна стока за Европа, според надлежните, не мора да биде сомнително за нашата земја. Не би било чудно доколку пратката вратена од граница не биде уништена туку пуштена во оптек во Србија, вели Гавриловиќ.