
Хрватските угостители реагираат на многуте нејасни и сложени прописи
Хрватската стопанска комора побара состанок во Државниот инспекторат и предложи конкретни мерки, со цел подобрување на спроведувањето на надзорот за сите вклучени страни, а воедно одржување на ефикасноста, информира Пословни дневник.
Препорачано
-
1
-
2
-
3
Предлозите на HOK за подобрување вклучуваат можност за претходно известување за инспекции во одредени случаи со цел подобро да се подготви документацијата и просториите; спроведување инспекции во време што е помалку оптоварувачко за занаетчиите, како што се утринските часови или вонсезоните; овозможување работата да продолжи за време на инспекциите секогаш кога е можно; избегнување на заеднички инспекции од повеќе инспекции истовремено; едукативен и советодавен пристап за занаетчиите без историја на неправилности, со цел зајакнување на соработката и поуспешна превенција; и објавување на сеопфатен список на законски обврски по дејност, за полесно да се снајдат во прописите и да се организира работењето.
Имено, угостителскиот сектор мора да се придржува до голем број прописи, вклучувајќи ги и одредбите од речиси 20 закони и уредби, почнувајќи од Законот за фискализација во готовинските трансакции до Законот за заштита од бучава и Законот за забрана за пушење во затворени простори, а честопати се појавуваат измени на законите што бараат постојано прилагодување на работењето на бизнисот. Ваквата сложена и често менлива рамка им отежнува на угостителите да ги следат сите детали, а малите грешки за кои можат да бидат казнети честопати се случуваат не со намера да се избегнат даноци или да се намалат трошоците и квалитетот, туку поради нејасноста и сложеноста на прописите, вели првиот човек на Хрватската занаетчиска комора Далибор Кратохвил.