Зошто мачките гледаат во празно?

мачка вилоу
Фото: Profimedia

Тие рушат работи додека шетаат, дремат на многу необични места или едноставно без никаква смисла гледаат во празниот ѕид, но што е тоа што толку ја фасцинира вашата мачка во празниот ѕид? Ако некогаш сте си го поставиле ова прашање, денес ви нудиме можност да го најдете одговорот.

Дали тие можат да видат нешто што ние не го гледаме?

Видот на мачката е многу софистициран и за разлика од луѓето, тие можат да гледаат неверојатно добро при многу слаба светлина. Иако не разликуваат толку бои како ние, тие забележуваат најмало движење во просторот. Нивното пошироко видно поле е „виновникот“ за тоа. Кога мислите дека вашата мачка гледа во празен ѕид, многу лесно може да се види дека на него гледа мала бубачка или сенка што ние не ја забележуваме. Покрај тоа, мачките имаат фантастична меморија која им овозможува да се сетат на некои настани и искуства. Ова значи дека вашата мачка многу лесно може да се сети на моментот на сончевиот одраз на ѕидот, што го видела претходно и да се прашува каде е сега.

мачка пиксабеј

Дали тие можат да слушнат нешто што ние не го слушаме?

Покрај видот на мачките, тие имаат и неверојатен слух. Тие имаат многу поширок опсег на фреквенција од повеќето цицачи, вклучувајќи нè нас и кучињата. Така, вашата мачка може да слуша работи што вие не ги слушате. Во ѕидовите често има цевки низ кои тече вода, или обичен проток на воздух може да произведе енигматичен звук што го привлекува вниманието на мачката. Исто така, ако има пукнатини во ѕидот, многу е веројатно дека мачката е свесна за присуството на глушец во ѕидот. Ако живеете во стан, многу е веројатно дека вашата мачка ги слуша вашите соседи иако тие се релативно нечујни за вас.

Кога треба да се грижиме?

Во некои ситуации, набудувањето на ѕидовите од мачката може да биде поврзано со медицински проблем. Постарите мачки можат да развијат таканаречена когнитивна дисфункција или деменција. Тоа не се разликува многу од деменцијата кај луѓето. Таквите мачки обично гледаат празно ноќе, гласно мјаукаат и изгледаат доста збунети. Ако мачката не само што гледа во празни sидови, туку и агресивно ја напаѓа опашката и е премногу чувствителна на допир, многу е веројатно дека има проблем со хиперстезија. Оваа болест е неодамна препознаена и сè уште не е јасно зошто се појавува.

Извор:„Magazin.novosti“.

Видео на денот