ЗЛАТНА РАМКА: Годишна ревија на македонски филмови - Слободен печат

ЗЛАТНА РАМКА: Годишна ревија на македонски филмови

Второто издание на ревијата на македонски филмови „Златна рамка“ со мото „Во наш филм“ ќе се одржи од 14 до 16 февруари во МКЦ. Домашната публика ќе има можност да ги погледне новите остварувања во македонската кинематографија, а филмските работници ќе можат да разменат мислења и искуства за нивната работа.

Ревијата „Златна рамка“ е еден вид отчет пред домашната публика. Филмската програма содржи 22 филма во три програмски целини (долгометражни, краткометражни и документарни филмови). За време на проекциите, публиката ќе има можност да ги проследи филмовите заедно со авторите што ги создале и да учествува во дискусиите што се предвидени по секоја проекција.

Покрај филмската ревија на „Златна рамка“ ќе се одржат Собрание на ДФРМ и промоција на брошурата „Прирачник за филмаџии“ на 14 февруари; Презентација на МЕДИА деск Македонија на тема „Како се евалуираат проектите на Медиа?“ и доделување почесни награди за филмските професионалци: најдобар филмски автор, филмски актер и филмски работник на 15 февруари; и Трибина во организација на „Златна рамка“ со наслов „Жената во македонскиот филм“ на 16 февруари. Иницијатор и организатор на „Златна рамка“ е ДФРМ во соработка со Агенцијата за филм и Младинскиот културен центар.

Прочитајте и...  Младата актерка која глумеше во филмот на Дизни почина од тумор на мозокот

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 17, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 8-9 февруари 2020)

Прочитај повеќе

„Културен печат“: Виртуоз на древниот јапонски инструмент шакухачи ќе гостува во Скопје

Слободен печат

ДОКУМЕНТАРИСТИКА: „Професорот“ или заборавена легенда

Тони Димков

ИНТЕРВЈУ со Игор Иванов: Македонската кинематографија веќе не е мала бара со многу крокодили

Тони Димков

ФИЛМСКА ПРЕМИЕРА: „Диви и среќни“ во „Синеплекс“

Тони Димков

ДПМ: Годишните награди ќе бидат доделени на 13 февруари

Тони Димков

ЛИТЕРА 2020: Уметничка вредност на илустрацијата

Тони Димков

Остави Коментар

18 + 15 =

Прочитај повеќе

ИЗЛОЖБА во Пожаревац: „Редизајн на југословенскиот дизајн“ од Зоран Кардула

Тони Димков

ЈУБИЛЕЈ: Македонскиот народен театар влезе во 75-тата година од основањето

Тони Димков

Обемна монографија и три изложби во чест на 70-годишнината на МГС

Тони Димков

Во Стразбур: Прва награда за „Егзит“ на Боро Рудиќ

Тони Димков

Интимен портрет на еден од најубавите градови во светот

Тони Димков

Девствени предели на сликар со квалитет на големите мајстори

Тони Димков