Жените го изгубија правото на абортус: Врховниот суд на САД ја укина пресудата со која абортусот беше легализиран

Активистки за женски права протестираат пред Врховниот суд на САД / 24 јуни 2022 / Фото: EPA-EFE/SHAWN THEW
Активистки за женски права протестираат пред Врховниот суд на САД / 24 јуни 2022 / Фото: EPA-EFE/SHAWN THEW

Врховниот суд на САД денеска ја поништи 50-годишната пресуда со која се легализираше абортусот во целата земја, поради што милиони жени ќе го изгубат законското право на абортус.

Судот ја поништи значајната одлука во случајот „Роу против Вејд“, со која технички беше укинато федералното уставно право на абортус во САД.

Пет клучни работи кои се однесуваат за забраната на абортусот во Америка

Сега државите одделно можат да одлучуваат за законитоста на абортусот.

„Сметаме дека Уставот не дава право на абортус и овластувањето за регулирање на прашањето за абортусот мора да им се врати на граѓаните и нивните избрани претставници“, се наведува во соопштението.

ВИДЕО: Протекување на документ за абортус во САД предизвика шок, протести низ Вашингтон

ВИДЕО | Андоновиќ: Новиот закон за носење оружје го враќа времето на Дивиот запад во САД

 

Видео на денот