Жена во Сплит истури канта измет врз чудотворната статуа на Гргур Нински: Тоа е Сатана! (ВИДЕО)

Фото: Статуа Гргур Нински, Сплит/Twitter

Огромната бронзена статуа на Гргур Нински во Сплит е дело на врвниот хрватски скулптор Иван Мештровиќ и важи за чудотворна па туристите го тријат нејзиниот ножен палец за среќа.

Жена во попладневните часови истури канта измет врз статуата на Гргур Нински во Сплит.

Сплитската полиција добила дојава за напад со измет врз кипот околу 16 часот, а после инцидентот таа е однесена да прими лекарска помош.

Како што објави Далмација данас, жената се врткала околу статуата и неколку дена пред тоа, а зошто, никој не знае. Очевидец вели и дека плукала по него и ја споменувала сатаната. Рекла дека е од Далматинска загора, но по говорот не можело да се заклучи тоа.

-Вчера шеташе околу Гргур и плукаше по него. Јас ја спречував, а таа мене ми рече дека тоа е Сатаната. Пред половина час, 40 минути дојде и излеа кантичка од 2 литра измет по палецот и потоа со раце го размачка насекаде, во висина на човек. Се обиде да побегне, ама ја фативме, вели очевидец.

Луѓето повикале полиција, направен е увид, а полицијата повикала пожарникари, но до тогаш веќе била измиена. Странците се згорзувале, зошто почнало да смрди. Пожарникарите и лицата од градската чистота добро ја испрале, пишува Далмација данас.

Први кои прискокнале и почнале да ја чистат статуата биле продавачите од штандовите недалеку од Гргур Нински.

Инаку, огромната бронзена статуа на Гргур Нински во Сплит е дело на врвниот хрватски скулптор Иван Мештровиќ и важи за чудотворна па туристите го тријат нејзиниот ножен палец за среќа.

Видео на денот