Зградата на „Водовод и канализација“ чинела повеќе од 11 милиони евра! - Слободен печат

Зградата на „Водовод и канализација“ чинела повеќе од 11 милиони евра!

Со анекси на договорот, основната цена се зголемила за 15 отсто, најмногу за непредвидени и дополнителни работи, но ревизорот не се уверил дека тие работи не можеле да се предвидат со основниот договор.

Вработените во ЈП „Водовод и канализација“ во март 2017 година се преселија во новата барокна зграда, а тогаш во медиумите се пласираше веста дека таа чини 10 милиони евра. Но, со анекси и договори, како што може да се види во извештајот на Државниот завод за ревизија, цената на оваа барокна зграда се зголемила за 15 отсто и конечниот износ е 11,5 милиони евра! Но, бидејќи  изведувачот не ја изградил зградата навреме, му била наплатена банкарската гаранција од околу 440 илјади евра, што значи дека конечниот „цех“ за зградата бил повеќе од 11 милиони евра.

Во објавениот извештај за јавните набавки за јавните претпријатија, Државниот завод за ревизија детално опишува што се случувало со изградбата на барокната зграда на ЈП „Водовод и канализација“.

Првичниот договор за изградба на зграда на ЈП „Водовод и канализација“ е склучен во 2011 година, но изведувачот на градежните работи, австриската „Алпине бауер“, отишол под стечај и извршил дел од работата за што му биле платени 2,5 милиони евра. Во 2014 година се избрал нов изведувач, кој требало да продолжи со градежните работи и за тоа да добие 7,5 милиони евра, со што за овој и за претходниот изведувач требало да се потрошат вкупно 10 милиони евра. Но, потоа во периодот од 2015 до 2017 година биле склучени 7 анекси, меѓу кои и договори за непредвидени работи со вкупен износ од 1,5 милиони евра. Од овој износ 1 милион евра се за склучена постапка со преговарање без претходно објавен оглас.

„Постапката е спроведена поради пропусти, недостатоци и нејасни детали на основниот проект изработен пред почнување на градежните работи. Недостатоците на основниот проект ги констатирал надзорниот орган во текот на изведувањето на градежните работи. Поради тоа е изготвен „Проект за изменување и дополнување во тек на градба“, утврдува Државниот завод за ревизија.

Но, ревизорите потенцираат дека од извршената анализа, тие не се увериле дека овие работи не можеле да се предвидат во основниот проект.

„Тие се резултат на слабостите при планирање на јавните набавки, дотолку повеќе што проектот бил предмет на ревизија од ревидент“, пишува во Извештајот.

Ревизорот констатирал и дека зградата е вселена и пуштена во употреба во март 2017 година иако дозволата за употреба е издадена на 11 мај 2017 година. Притоа, ревизорот напоменува дека од март до мај се направени неколку технички прегледи, поради тоа што имало забелешки.

Прочитај повеќе

Меркел пристигна во Турција, ќе разговара со Ердоган за решавање на конфликтите во Либија

Слободен печат

Студенти иноватори на скејтборд за деца со посебни потреби: Не сакаме да заминеме од земјата

Слободен печат

Командир Симоновски во Скопски агол: Несовесните граѓани и покрај апелите не ги чистат своите оџаци

Слободен печат

Јованчевски: Во три дена на едно место- музика, книжевност, филм, театар

Слободен печат

Хакирани грчките владини сајтови

Слободен печат

Поради миграцијата Украина од 2001 година загубила 11 милиони жители

Слободен печат

Остави Коментар

four × 3 =

Прочитај повеќе

Попоски: Во недела дестабилизирање на времето

Слободен печат

Минусни температури ширум земјава, во Берово измерени минус 11 степени

Слободен печат

Пратениците ќе расправаат за Законот за заштита и спречување од дискриминација

Слободен печат

Трамп ќе го објави долгоочекуваниот мировниот план за Блискиот Исток 

Слободен печат

Тет-а-тет средба на Пендаровски и Шарл Мишел

Слободен печат

Северна Македонија 30. членка на НАТО пред изборите во април

Слободен печат