Западните донатори на СЗО бараат подлабока истрага за сексуалната злоупотреба во Конго

Лого на СЗО / Фото: Архива

Главните донатори од Западот извршија притисок врз Светската здравствена организација да започне подлабока надворешна истрага со барање како е дозволено да се случи голем скандал за сексуална злоупотреба во Демократска Република Конго, во кој се вклучени нејзините вработени, изјавија дипломати за Ројтерс.

Околу 83 хуманитарни работници, четвртина од нив вработени во СЗО, беа вклучени во сексуална експлоатација и злоупотреба за време на епидемијата на ебола во земјата од 2018 до 2020 година, објави независна комисија минатиот месец.

Жените ги обвинија локалните и странските хуманитарни работници дека бараат секс во замена за работа и имало девет наводни силувања, се вели во извештајот на панелот за злоупотреба од големи размери во провинциите Северен Киву и Итури.

Генералниот директор на СЗО, Тедрос Аданом Гебрејесус и помошниците го споделија својот нацрт -план за акција со главните донатори – вклучувајќи ги Соединетите држави, Велика Британија, Канада и Австралија – што ги поттикна нивните повици за надворешно надзорно тело, додека СЗО, исто така, ги преиспитува внатрешните политики.

Истрагата треба да испита како раководството на СЗО реагирало на зголемените обвинувања и да има за цел да воспостави поширока одговорност, велат тие.

Планот за управување, кој во моментов се ревидира и се очекува да биде претставен пред 194 земји -членки на СЗО во четврток, треба да постави силни акции и да ги идентификува неуспесите на менаџментот за да спречи идни злоупотреби во итни операции, додаваат тие.

СЗО во одговор преку е -пошта рече дека се консултирала со персоналот, земјите-членки и други за својот сеопфатен план за решавање на препораките и превенцијата на извештајот во своето работење.

– Консултациите со земјите-членки продолжуваат оваа недела. СЗО ќе ги интегрира нивните повратни информации во планот; имаме за цел да го финализираме наскоро и да ги претставиме на земјите -членки, се вели во соопштението.

„Нацртот треба посебно да спомене и да вклучи надворешна истрага и да биде независен“, рече западен дипломат

„Силна загриженост“

Канцеларијата на ОН за услуги за внатрешен надзор (ОИОС) би била соодветна да го води прегледот „кој треба да најде механизми за да се обезбеди отчетност да биде онолку високо колку што треба“, рече тој.

„Многу земји ги гледаат овие извештаи со огромна загриженост и бараат од СЗО за главен одговор што оди подалеку од лекувањето на симптомите на проблемот и се грижи такво нешто никогаш да не се повтори“, додаде тој.

Тедрос, кој бара реизбор следната година, рече дека СЗО ги раскина договорите на четворица вработени во СЗО и дека неговиот приоритет е да ги повика на одговорност сторителите. Неговата агенција на ОН ќе се осврне на „неуспесите во менаџментот и персоналот“.

Тедрос, кој го посети Конго 14 пати за време на појавата, ја започна првичната истрага пред една година по истрагата на Фондацијата Томсон Ројтерс и Новата хуманитарна, во која повеќе од 50 жени ги обвинија хуманитарните работници од СЗО и други добротворни организации дека бараат секс.

Детскиот фонд на ОН (УНИЦЕФ), прашан дали некој од неговите вработени е вмешан во скандалот, за Ројтерс изјави: „Во овој момент не сме добиле никакви информации што ќе поврзат некој од предметите идентификувани со УНИЦЕФ“.

Комисијата наведе „јасни структурни неуспеси и неподготвеност да управуваат со ризиците од инциденти на сексуална експлоатација и злоупотреба“ и внатрешни електронски пораки кои покажуваат дека агенцијата била свесна за некои инциденти до мај 2019 година.

Друг дипломат рече: „Јасно е дека се работи за недовршена истрага“.

„Немаме целосна слика за делегирање на овластување или процес на известување на менаџментот“, рече таа, додавајќи дека е потребна културна промена, со поголем акцент на превенцијата и мерките за ублажување на ризикот.

Трет дипломат пак рече: „Ние повикуваме нулта толеранција да биде вградена во операциите. Ние внимателно ќе набудуваме”.

Видео на денот