Задолжително: Зошто треба да го миете конзервираниот зеленчук?
Во чипсот, пицата и во другата брза храна има голема количина сол. Но, што е со солта која ја содржи конзервираниот зеленчук?
Солта се користи како конзерванс, но и за да му даде вкус на зеленчукот. Зголеменото внесување сол лошо влијае на здравјето, го зголемува крвниот притисок, доведува до ризик од остеопороза, проблеми со бубрезите и др. Количината на сол во конзервираната храна знае да биде неверојатно висока – на пример, половина чаша пченка од конзерва содржи до 320 мг сол или 13 отсто од дневната дозволена доза.
За да го намалите нивото на сол од конзервираните зеленчуци, најдобро е пред употреба да ја исцедите течноста и да ги исплакнете со ладна вода. Според едно истражување, тоа ја намалува количина на сол од 9 до 23 проценти.
За жал, на тој начин се губат и дел од корисните нутриенти во зеленчукот, како на пример витаминот Ц, но сепак поважно е да се намали внесувањето на сол.
Секако друг начин е при купување да изберете конзерви на кои е наведено дека содржат ниско ниво на сол или се без сол. Најдобар избор секако се свежите и смрзнатите зеленчуци, кои не содржат воопшто сол.