
Зачувајте ја свежината на млекото со само една кујнска состојка
Складирањето храна е нешто за кое секогаш размислуваме, особено кога сакаме да ги намалиме трошоците за живот. Млекото е една од оние намирници што е безбедна по замрзнувањето, но како такво, треба да се користи во рок од три месеци.
Препорачано
Меѓутоа, доколку млекото сте го отвориле и не планирате да го користите во следните неколку дена, постои многу едноставен метод за „продолжување на рокот на траење“.
Ако сте од оние луѓе кои не користат многу млеко и често го оставаат долго да седи во фрижидер, пробајте го трикот со сол. Можеби звучи чудно, но додавањето само малку сол во вашето млеко може да му помогне да остане свежо подолго без да се расипе.
Треба да се напомене дека полномасното млеко не може да се чува подолго, додека млекото со намалена маснотија и обезмастеното млеко може да траат подолго, до седум дена.
Важно е да се напомене дека млекото генерално нема класичен рок на употреба, или датум до кој можете да го консумирате производот. Обично ќе ја најдете фразата „најдобро претходно“, што значи дека може да биде безбедно по тој датум.
Исто така, често се советува млекото секогаш да го чувате во најстудениот дел од фрижидерот, а никогаш во вратата. Неискористеното млеко можете да го замрзнете и во калапи за мраз, а по замрзнувањето ставете го во кеси за замрзнување и користете го по потреба.