Вучиќ за Милановиќ :Тој е изборот на граѓаните на Хрватска, а со тоа и нивeн имиџ и нивен претставник

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, изјави дека не сака да одговори со навреди на изјавите на претседателот Зоран Милановиќ за него. Вучиќ рече дека ја почитува хрватската држава, но со желба српската држава да биде поуспешна во економијата.

Вучиќ оцени дека Милановиќ е вознемирен што Србија годинава ќе ја престигне Хрватска во однос на вкупниот износ на БДП, со разлика од 300 до 600 милиони евра.

„И тие имаа предност од 15 милијарди евра пред Србија“, рече Вучиќ, додавајќи дека нема да одговори на „ниските и плитки навреди“ на Милановиќ со навреди, туку со покажување почит кон хрватската држава, но со желба за Српската држава ќе биде поуспешна во економијата.

„Но, да го навредам Милановиќ не ми паѓа на памет, тој е изборот на граѓаните на Хрватска, а со тоа и нивниот имиџ и можност, така што не ни помислувам да ги навредам овие луѓе“, рече Вучиќ.

За разлика од претседателот на Србија, министерот за внатрешни работи, Александар Вулин, не се воздржа од навреди и во изјава оцени дека Милановиќ „припаѓа на најглупавите хрватски политичари“.

Претходно денеска, Милановиќ оцени дека Србија „нема силна и вистинска намера“ да се приклучи кон ЕУ, сметајќи дека е пречка што српскиот претседател Александар Вучиќ „беше еден од најистакнатите поттикнувачи на војна во 90 -тите години“.

Видео на денот