Вучиќ за албанските провокации: Ситуацијата во Косово и Метохија е тешка и сериозна

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, изјави дека ова е еден од најтешките денови Србија кога станува збор за Косово и Метохија и дека не станува збор за каква било драматизација, туку ситуацијата е тешка и сериозна.

Причината за обраќањето на претседателот се денешните случувања на граничниот премин Јариње, каде во неделата беа поставени контејнери, а од утрово беа распоредени единици на РОСУ, кои започнаа со одземање на регистарски таблички од северот на Косово.

Возилата со ознаки од централна Србија мора да земат ознаки за тестирање и да платат осигурување во износ од пет евра.

„Синоќа знаевме што планира Приштина. Денес, по шест часот, тие сили се преселија на северот на Косово и Метохија. Ова е шести упад, но најбрутален досега со долги буриња и повеќе од 350 припадници на вооружените сили “, додаде тој.

Никој не зборуваше и не се согласуваше со нас за тоа, освен што ги предупредивме да не го прават тоа, рече Вучиќ.

Тој потсети на два договори, потпишани во Брисел во 2011 и 2016 година, односно 4 договори за слобода на движење.

„Суштината е дека станува збор за таканаречени таблички КС, кои ја продолжија важноста од 2011 до 2016 година, а потоа до 2021 година. Проблемот е кога ќе наидат на возило со таблички од централна Србија, на пример од Врањекои косовксата полиција не сака да ги пропушти , изјави Вучиќ.

Го запреа возилото и му ги отстранија регистарските таблички. А тоа се таблички на една суверена држава “, предупреди претседателот на Србија.

Видео на денот