Втора книга: „Паралел“ од Верица Ацеска

Издавачот „Прозарт медија“ ја објави втората книга на авторката Верица Ацеска, а промоцијата се одржа во МКЦ, со драматизација на фрагменти од книгата со учество на Ана Стојаноска, Филип Трајковиќ, Никола Настоски, Јована Спасиќ, Марија Илијоска, Христина Цветаноска, Емилија Мицевска Трајковиќ, Никола Ацески (преку видео) и Верица Ацеска.

– Втората книга на Верица Ацеска повторно носи езотеричен наслов „Паралел“, и повторно, како и во првата „19“, насловот сугерира многу различни потенцијали, но, впечатливо ја крие својата содржина. Напишана поблизу до стилските експресии на филмските автори, фокусирана на човечките судбини, притоа водејќи се од линијата на тоа дека светот функционира според одредени правила во таканаречената „божја компензација“, оваа книга (роман, новела, сторија) пред нас како читатели прикажува неколку денешни/современи ликови, напишани според животните случувања како директни, живи, релјефни партитури, што многу ретко се сретнуваат низ нашата книжевна практика. „Паралел“ е животна приказна, каква што се случува околу нас, нам или на луѓето што ги знаеме, која се обидува сите оние проблематични карактерни особини „да ги оправда“ со позадинската приказна, токму онака како што е тоа и во животот – во поговорот на книгата напиша проф. д-р Ана Стојаноска.

Прочитајте и...  Нова книга: Концептот „магичен реализам“ како културолошки феномен

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 53, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 17-18 октомври 2020)

Поврзани вести

Поетската антологија „Игропис“ како хибридна форма на книга

Тони Димков

Стихозбирка „Од оваа страна“ на Весна Ацевска

Тони Димков

Нова книга: Концептот „магичен реализам“ како културолошки феномен

Тони Димков

Книга „Балканот – шпионски крстопат“: Поглед кон светот на разузнавачките служби

Тони Димков

Сеќавања, сведоштва и импресии: „Даница Ручигај: Песна над песните“ на Искра Чоловиќ и Свето Стаменов

Тони Димков

Балканска сага: Излезе романот „Јаничари“ на академик Луан Старова

Тони Димков

Остави Коментар

MacedonianAlbanianBulgarian