Втор смртен случај од мајмунски сипаници во Шпанија

Фото: МИА

Шпанија го регистрираше вториот смртен случај поврзан со мајмунски сипаници, пренесува „Гардијан“.

Земјата го пријави првиот ваков случај вчера, а денеска од министерството за здравство на Шпанија соопштија дека е пријавено уште едно починато лице како последица на вакво заболување.

Бразил беше првата земја надвор од Африка која пријави смртен случај поврзан со мајмунски сипаници, а Шпанија е прва таква земја во Европа.

Според последниот извештај на СЗО, во светот досега беа регистрирани 5 смртни случаи од мајмунски сипаници, сите од Африка.

Видео на денот