Водечки хуманитарни организации со критики : Хрватска е примена во Шенген, но ги крши законите на ЕУ и човековите права

Одлуката на Советот на ЕУ да ја прими Хрватска во Шенген зоната, и покрај извештаите за чести прекршувања на правото на ЕУ и меѓународното право за човекови права од страна на хрватските власти и нивните граничари, покажува недостаток на почитување на посветеноста на ЕУ за основните права соопштија , осум светски водечки хуманитарни организации.

Во соопштението на Amnesty International, Мрежата за следење на повредите на правата на границите, Центарот за мировни студии, Данскиот совет за бегалци, ECRE, Human Rights Watch, Oxfam и Меѓународниот комитет за спасување, се наведува дека оваа одлука, по претходно оценките на Европската комисија и Советот на ЕУ дека Хрватска ги исполни техничките услови за влез во Шенген и позитивните препораки на Европскиот парламент во ноември, не се изненадување.

Со текот на годините, институциите на ЕУ постојано ги затвораа очите пред очигледните докази за системски прекршувања на човековите права на надворешните граници на ЕУ, вклучително и Хрватска, и наградуваа потези кои ги поправаа границите и ги спречуваа луѓето да бараат заштита, велат организациите.

Согласно влезот во Шенген, ќе се укине граничната контрола меѓу Хрватска и другите членки на ЕУ, меѓу кои Словенија и Унгарија, за да се овозможи слободно движење на луѓе и стоки.

Граничната контрола ќе остане на сила на надворешните граници на Хрватска со Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина.

Фото: Принтскрин

Се додава дека она што се случува на хрватските и другите надворешни граници на ЕУ е криза на владеењето на правото, во која се кршат основните права, вклучително и правото на азил.
Организациите за човекови права и хуманитарни организации документираа дека хрватските власти упорно не дозволуваат пристап до територија и азил на бегалците, барателите на азил и мигрантите и се впуштаат во колективно протерување, вклучително и насилно отфрлање.

Припадник на полицијата ги надгледува мигрантите / Мигрантски камп Липа / Септември 2020 / Фото: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Невладините групи постојано документираа дека хрватската полиција применува насилство врз беспомошни луѓе, што претставува тортура и малтретирање, како и кршење на членот 3 од Европската конвенција за човекови права, чиј потписник е и Хрватска.

Од почетокот на август до крајот на ноември, 1.395 лица пријавиле дека нелегално биле вратени од Хрватска во Босна и Херцеговина, покажуваат податоците собрани како дел од Мониторингот за заштита на Данскиот совет за бегалци во Босна и Херцеговина.

Мигранти чекаат влез во Хрватска / Фото: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

И покрај потврдените и често непобитни докази дека Хрватска ги прекршила правилата на ЕУ, хрватските власти упорно не спроведуваат навремени, темелни и независни истраги за пријавените полициско недолично однесување и повиците за одговорност.

Невладините организации сметаат дека пристапот на Хрватска, освен исполнувањето на техничките критериуми за Шенген, треба да биде условен и со тоа што властите ќе стават крај на граничните злоупотреби, ќе обезбедат целосна одговорност за незаконските практики и ќе воспостават кредибилен и ефикасен независен механизам за следење на границите.

Видео на денот