Во Србија штетата од климатските промени изнесува 7 милијарди евра

Климатски промени / Фото: ЕПА

Директната штета од климатските промени во Србија надмина седум милијарди евра од 2000 година, изјави денеска претставникот на Стопанската комора на Србија на онлајн конференцијата „Климатски промени и зелена транзиција“ организирана во соработка со Светската организација за заштита (WWF).

– Последните недели, приказната за климатските промени се засили во Србија и регионот, кој влезе во нашите домови, паричници и дворови и градови, рече Митровиќ, кој е раководител на Центарот за кружна економија на ПКС, и објави дека во неколку недели ќе има самит во Глазгов каде ќе се дискутира на оваа многу важна тема.

Конференцијата вели дека треба да послужи како придонес за тоа како Србија, како држава, ја зајакнува својата национална отпорност кон климатските промени.

Според него, особено е важна големата улога на бизнис секторот, кој ќе одигра клучна улога во адаптирањето и зајакнувањето на отпорноста кон климатските промени.

Тој додаде дека партнерството со невладиниот сектор како неизбежен фактор придонесува за подигнување на капацитетот на самите институции и граѓани.

– Октомври и ноември ќе бидат посветени на она што е вистинскиот одговор на Србија, имајќи предвид дека од 2000 година директната штета од климатските промени надмина седум милијарди евра, и тоа е причината зошто правиме „приближување“ на загубите од пандемијата и кои се последиците од климатските промени “, рече Митровиќ.

Директорот на еден од секторите ПКС, Михаило Весовиќ, зборуваше за важноста на стратешките цели на зелената транзиција и зелената економија, како и декарбонизацијата на индустријата.

Тој изјави дека очекува до крајот на оваа година, зелената агенда да заземе многу важно место и, заедно со циркуларната економија, да стане еден од приоритетите на ПКС.

Ида Ројтерсверд, претставник на шведската амбасада и шеф на програмата за заштита на животната средина, зборуваше за важноста на примерите за добра практика на зелена транзиција во Шведска, а Кристофер Ли од британската амбасада зборуваше за лекциите од Обединетото Кралство.

Ли изјави дека инвестирањето во обновлива енергија во Британија го гледаат како инвестирање во иднина. Тој додаде дека Лондон работи на амбициозни планови во однос на зелениот раст и дека веруваат дека може да придонесе за раст на БДП за два проценти, како и дека може да биде уште поголем ако работиме на намалување на штетите од климатските промени.

Ројтерсверд за соработката со Србија рече дека нивниот фокус е на нормативни промени и промени во политиката и дека работат на политика за отпад и рециклирање во 17 општини.

 

Извор: Блиц

Видео на денот