Во Србија првите свадби можат да се очекуваат од јули

Фото: Unsplash

Државниот секретар во Министерството за здравство на Србија Мирсад Ѓерлек изјави дека ако до крајот на јуни три милиони граѓани ја примат втората доза на вакцината, од јули може да се очекува нормализирање на животот, вклучително и одржувањето на свадби. Епидемиологот Бранислав Тиодоровиќ оцени дека е тешко да се каже дали од јуни може да се организираат прослави и дека треба да се почека 7-10 дена, што е износот на периодот на инкубацијата од празниците, јави дописникот на МИА од Белград.

Ѓерлек на ТВ Пинк, кажа дека заштитните маски ќе мора да се носат најмалку уште три до шест месеци, поради луѓето кои не можат да примаат вакцини од здравствени причини и дека ако до крајот на јуни има три милиони ревакцинирани, од јули има надеж за нормализирање на животот, вклучително и на одржувањето свадби.

-За нас е многу важно да бидеме дисциплинирани и да не одиме премногу брзо со олеснување на мерките, затоа што некои земји кои имаа многу ревакцинирани и брзо попуштија со мерките имаа проблеми, бидејќи им останаа џепови на инфекцијата, кажа Ѓерлек.

Тој додаде дека не смее да се дозволи оваа грешка и да мора да се користат сите методи на вакцинација, вклучително примање на вакцини во автобуси и посети на секое место, секое село.

Ѓерлек оцени дека имунизацијата оди добро и дека вакцинацијата е најдобриот начин да се избегне плаќање на скапи ПЦР тестови во текот на летото за да се влезе во некои земји на одмор.

Истовремено епидемиологот и член на кризниот штаб Бранислав Тиодоровиќ за ТВ Прва изјави дека е тешко да се каже дали од јуни може да се организираат прослави и да треба да се почека 7-10 дена, што е износот на периодот на инкубација од празниците.

Тиодоровиќ оцени дека таквата одлука не може да се донесе пред крајот на мај или почетокот на јуни и да ако до тогаш се задржи добриот тренд и ако бројот на новозаболени е помал од илјада или под 100 на дневна основа,ќе може да се живее понормално.

Кога станува збор за вакцинацијата, тој посочи дека е потребно повеќе од 50 отсто од граѓаните да се вакцинираат во цела Србија, а локалните самоуправи да понесат одговорност за информирање на граѓаните за процесот на вакцинирање.

Видео на денот