Во Словенија досега потврдени 35 случаи на мајмунски сипаници

Словенија ковид
Словенија за време на пандемијата Ковид-19/ Фото: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Во Словенија досега се потврдени вкупно 35 случаи на мајмунски сипаници од првиот случај во мај, соопшти денеска Националниот институт за јавно здравје.

Податоците на Институтот покажуваат дека една третина од луѓето се заразиле во странство – во Шпанија, Италија и Босна и Херцеговина.

Уште една третина се заразила во Словенија, додека за останатиот дел од пациентите сè уште не е познато каде се заразиле.

Мајмунските сипаници почнаа да се шират од Западна и Централна Африка, каде што болеста е ендемична.

Последните податоци на СЗО покажуваат дека се потврдени повеќе од 18.000 случаи на инфекција и пет смртни случаи во 78 земји ширум светот.

Видео на денот