Во секој од нас се крие бездомник

Според тоа што го видов може да се каже дека и бројот на сиромашните е навистина голем во нашето општество.

Да се пишува за една од најзагрозените групи во општеството, бездомниците, со кои проблеми тие се соочуваат во секојдневниот живот, а притоа да се најдат решенија за истите, навистина е тежок проблем и огромен предизвик. Уште на самиот почеток се соочив со голем проблем. Додека шетав по улиците низ Скопје барајќи бездомни лица, заклучив дека е многу тешко да се направи разлика помеѓу бездомниците и оние кои живеаат на работ на сиромаштијата. Според тоа што го видов може да се каже дека и бројот на сиромашните во нашиот главен град е навистина голем.

Во последниве години, според статистиката, галопирачки е растот на луѓе кои живеат без покрив над главата. Како новинар ми беше тешко да стапам во контакт со некој од нив, затоа што повеќето не сакаа да зборуваат пред камера, па поради тоа одлучив да разговарам со нив како обичен граѓанин.

Прочитајте и...  „АНТИГРЕТА“: Германската тинејџерка Наоми Зајбт е новата миленичка на германските десничари

Сепак, „невидливите“, како што многумина ги перцепираат, се навистина пријатни луѓе, желни за разговор, внимание, сакаат да ги споделат со тебе своите проблеми и маки, па така и ти полека почнуваш да сочувствуваш со нив.

Отидов и во единственото место во градот каде што бездомниците добиваат некаква помош, а тоа е Пунктот за бездомници на Црвениот крст во Момин поток. Во разговор со одговорните лица ги дознав проблемите со кои најчесто соочуваат „невидливите“. По неколкуте мои посети на ова место, веќе и бездомниците полека почнаа да стекнуваат доверба во мене, почнаа да ги отвораат своите души и да раскажуваат како завршиле на улица.

Прочитајте и...  Во земјава нема заболени од коронавирусот

Навистина беше прекрасно чувството да се слушне дека, иако мал број, околу 15 лица, успеале да се реинтегрираат во општеството и да се тргнат од улицата. Имав можност да се сретнам со Хари и Таир кои ми раскажаа како од бездната полека чекореле кон враќање во нормалниот живот. И покрај бројните проблеми, сепак тие со многу труд и желба застанале на свои нозе.

Слушајќи ги нивните животни приказни, заклучив дека и јас и било кој друг од нас, со еден потег, со само еден неочекуван миг во животот, доколку немаш кој да ти пружи рака, можеш да завршиш на улица, исто како и овие лица.

Прочитајте и...  Ако не нè отепа, вирусот ќе нè направи посилни!

Како што пишував во моите стории за бездомниците, на нив навистина им е потребна институционална помош со цел да им се подобри животот на улица, но и да им се помогне да се реинтегрираат во општеството и тие да живеат достоинствен живот како повеќето од нас. Бидејќи решенија има, само треба да постои желба.

Прочитај повеќе

Барам правда, молам Бога да ја нема

Ерол Шаќири

Ако не нè отепа, вирусот ќе нè направи посилни!

Сашо Орданоски

СЛОБОДЕН УДАР: Ветата не се веќе во мода на Балканот

Слободанка Јовановска

Суетата, злобата и потценувањето се предворје на садистичкиот режим

Џабир Дерала

Волшебните моменти да се реши името во 1992 година

Денко Малески

По Македонија, ќе се бугаризира и Албанија

Срѓан Ивановиќ

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Падна бомба од небото – и не утепа никого!

Сашо Орданоски

Љубезни прашања до Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ

Џабир Дерала

Лупинзи

Бошко Нацевски

Да не се лажеме: имаме работа со триглава екстремна десница

Ненад Јовановиќ

Нема визи за Британија, има поени

Жанета Скерлев

Караоке политика за разочараната чаршија

Мирослав Грчев