Во Сараево измерени рекордни 38,5 степени Целзиусови

Температура фото МИА

 Во Сараево е надминат апсолутниот температурен максимум за јули, откако вчера беа измерени 38,5 степени Целзиусови.

Претходниот апсолутен максимум беше пред 20 дена, кога на 8 јули беа измеррени 38,4 степени.

Според Федералниот хидрометеоролошки институт, претходната рекордна температура за јули била измерена во 2000 година и изнесувала 38,2 степена.

Во моментов во БиХ е на сила портокалов метеоролошки аларм, што предупредува на опасни временски услови.

Видео на денот