Во првото полугодие Витаминка оствари зголемување на приходот за 20 проценти- Слободен печат

Во првото полугодие Витаминка оствари зголемување на приходот за 20 проценти

Во периодот Јануари – Јуни 2019 година, компанијата П.И “Витаминка” АД Прилеп оствари позитивен финансиски резултат искажан во неревидираниот единечен Биланс на успех.

Во 2019 година не се евидентирани промени во сметководствените политики, сметководствени процени и методи на вреднување на позициите во финансиските извештаи на П.И “Витаминка” АД Прилеп.

Остварените единечни вкупни приходи во периодот јануари – јуни 2019 година изнесуваат 1.142.553 илјади денари и во споредба со остварените во 2018 година за истиот период бележат пораст од 20 %. Во структурата на вкупните приходи најголемо учество, 98 %, имаат приходите остварени од продажба на производи и услуги од основна дејност, кои во споредба со остварените во 2018 година бележат пораст од 20%.

Остварените единечни вкупни расходи во периодот јануари- јуни 2019 година изнесуваат 1.085.931 илјади денари и во споредба со остварените во 2018 година бележат раст од 16%. Растот на вкупните расходи е во корелација со работењето во 2019 година за извештајниот период.

На 11.06.2019 година на Годишното собрание на акционери е одобрена пресметка и исплата на дивиденда за 2018 година, на вкупен износ од 16.420 илјади денари.

Вкупните инвестиции во основни средства во 2019 година за извештајниот период изнесуваат 156.245 илјади денари.

Вкупните единечни обврски по кредити на 30.06.2019 година изнесуваат 817.632 илјади денари и во споредба со состојбата на 30.06.2018 година бележат намалување 14 %.

Во периодот Јануари – Јуни 2019 година во П.И “Витаминка” АД Прилеп не се реализирани дополнителни нови вработувања.

Прочитај повеќе

Турција ќе се обиде да спречи нов мигрантски бран од Сирија

Слободен печат

Камерите со технологија за препознавање на лица пристигнува во Лондон

Слободен печат

Жена која допатувала од Кина – втора заболена од корона вирусот во САД

Слободен печат

Претставниците на ВМРО-ДПМНЕ ја напуштија средбата за Законот за јавно обвинителство

МИА Агенција

Анкета во САД: 41 отсто од Американците ја поддржале одлуката за убиството на Сулејмани

Слободен печат

ЕУ го именуваше првиот шеф на својата Делегација во Лондон

Слободен печат

Остави Коментар

17 + four =

Прочитај повеќе

Белорусија нема да потклекне на притисокот од Мосвка за обединување

МИА Агенција

БиХ: Со секира ја убил мајка му, а со нож ја нападнал стрина му – Судот го испраќа шест месеци во психијатриска болница

Слободен печат

Сирија: За пет дена се иселија нови 38 илјади луѓе од северозападниот дел на земјата

Слободен печат

СДСМ: Уште една исчадена петарда во рацете на ВМРО-ДПМНЕ и Јанушев

Слободен печат

Царовска: Имаме зголемување на платите кај повеќе од 106 илјади работници за декември

Слободен печат

Борел даде дополнително време за спасување на иранскиот нуклеарен договор

Слободен печат