Во Лондон средба на Г-7 во живо

Покрај членовите на Г-7, Велика Британија на тридневен состанок покани министри од Австралија, Индија, Јужна Африка и Јужна Кореја.

Во Лондон се одржува првиот состанок на министрите за надворешни работи на Г-7 во изминатите две години и најавено е зајакнување на соработката со традиционалните сојузници и помош при решавање на прашањата поврзани со пандемијата, сиромаштијата и образованието на девојчињата, климатските промени, како и тензиите со Кина и со Русија.

Министрите за надворешни работи на Г-7 дојдоа во Лондон на првиот состанок во живо од почетокот на пандемијата, а британскиот домаќин Доминик Раб ги отвори разговорите со американскиот државен секретар Ентони Блинкен.

Исто така Велика Британија, како претседател на ротирачкото претседателство на Г-7, се обидува повторно да укаже на влијанието на Западот и да се осврне на прашањата како што се обновување за пандемијата, климатските промени и како да се справи со Кина и Русија.

Покрај членовите на Г-7, Велика Британија на тридневен состанок покани министри од Австралија, Индија, Јужна Африка и Јужна Кореја.

Во пресрет на состанокот, Раб истакна дека министрите од Г-7 ќе разгледаат предлог за изградба на механизам за брз одговор за да се спротивстават на руската „пропаганда” и дезинформација, додавајќи дека британски и американски претставници изразиле загриженост за растечката стратешка соработка меѓу Русија и Кина во последно време месеци

Тој истакна дека е потребно да се урнат некои бариери помеѓу Г-7 и другите истомисленици, така што ќе има поширока мрежа на сојузници кои се залагаат за отворени пазари и демократија.

Членки на Г-7 се Велика Британија, САД, Канада, Франција, Германија, Италија и Јапонија, а нивниот комбиниран бруто домашен производ е околу 40.000 милијарди долари, нешто помалку од половина од глобалната економија.

Видео на денот