Во Албанија продадени над 11,7 тони сладолед со етилен оксид

Албанската национална агенција за храна информираше дека на албанскиот пазар се продадени 11,747 килограми сладолед, со канцерогена содржина.

-По извршените контроли на албанскиот пазар, агенцијата за храна пресмета дека количина од 16,1 тони сладолед штетни за здравјето е дистрибуирана на пазарите во земјата. Од нив продадени се 11,747 тони. Околу 20 тони се уште беа во магацините на субјектите увознички и беа уништени, информираа од Агенцијата.

Се додава дека е откриен етилен оксид во увезениот сладолед „Баунти”, „Сникерс” и „Твикс” неколку недели откако овие производи беа повлечени од продажба во земјите на Европската унија.

Од Агенцијата апелираат до граѓаните доколку забележат продажба на сладолед од споменатиот универзален сладолед тоа да го пријават.

извор: МИА

Видео на денот