ВМРО – ДПМНЕ: На предвремени избори ВМРО-ДПМНЕ ќе победи со близу 200 илјади гласови разлика во однос на СДСМ

ВМРО-ДПМНЕ зграда/Фото: МИА

Агенцијата ИПСОС, за потребите на ВМРО-ДПМНЕ, спроведе теренска анкета на јавното мислење на 1014 испитаници за периодот од 1 до 18 јули 2022 година, соопштија од опозициската ВМРО-ДПМНЕ.

Согласно анализата на бројките, на следните парламентарни избори би излегле од 870 до 875 илјади граѓани.

Изведено од измерената процентуална доверба распоредот на гласовите во децимали би бил следен:

• ВМРО-ДПМНЕ 355-360 илјади гласови

• СДСМ 170-175 илјади гласови

• ДУИ 110-115 илјади гласови

• Левица 100-105 илјади гласови

• Алијанса за Албанците 50-55 илјади гласови

• Други 75-80 илјади гласови

Потсетување:

На прашањето доколку на следните избори би се кандидирале само партии , а не коалициии, за која партија би гласале, резултатите се следни? (*на целата популација)

• ВМРО-ДПМНЕ 19.7%

• СДСМ 9.5%

• ДУИ 6.2%

• Левица 5.9%

• Алијанса за Албанците 2.8%

• Други 4.2%

• Неодлучиле 22.5%

• Одбиле да одговорат 17%

• Не би гласале 12.2%

На прашањето доколку на следните избори би се кандидирале само партии , а не коалиции, за која партија би гласале? (* со push нa 48% од определената популација)

• ВМРО-ДПМНЕ 40,8%

• СДСМ 19,6%

• ДУИ 12,8%

• Левица 12,2%

• Алијанса за Албанците 5,9%

• Други 8,7%

Видео на денот