Владата нуди 10 отсто зголемена плата, СОНК ќе одлучи до крајот на неделата

Фото: Профимедиа

На денешната средба меѓу Владата со претставниците од СОНК, беа понудени 10 отсто зголемување на платите на наставниците и професорите во основното, средното и високото образование со почеток од април следната година.

Претседателот на СОНК, Јаким Неделков изјавил дека синдикатот ќе ја разгледа понудата и до крајот на неделата ќе даде одговор.

Доколку понудата од 10 отсто не биде прифатена, нареден месец би се одржал генерален штрајк.

Овој предлог до СОНК го дадоа денеска премиерот Зоран Заев и министерот за образование Арбр Адеми на средбата со претставникот на СОНК Јаким Неделков.

СОНК првиот учебен ден од оваа учебна година го започна со штрајк и бараа зголемување на платите за 25 проценти.

Видео на денот