Владата дозволи извоз на средства за дезинфекција

epa08346107 A medical staff wearing protective suits place antibacterial gel on hands of a person as preventive measures for the coronavirus in Pristina, Kosovo, 06 April 2020. The Government of the Republic of Kosovo is enforcing a curfew from 5pm to 6am and has closed borders, schools and public facilities in order to prevent spread of the coronavirus SARS-CoV-2 which causes the Covid-19 disease. EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Владата денеска донесе одлуката со која се дозволува извоз на економските оператори и производители од Република Северна Македонија на средства за дезинфекција.

-Сапуни со или без површинско активни средства со дезинфициенси, препарати (за миење, перење, чистење и гелови) на база на површинско активни средства, тоалетни препарати со дезинфекциони средства, како и неденатуриран етилалкохол со содржина на алкохол 80%, при што при секој извоз кон царинската декларација се приложува Изјава од извозникот и производителот дека одреден процент од овие средства остануваат како задолжителна залиха за потребите на домашниот пазар- стои во соопштението од владинито прес-центар.

Видео на денот