– 300гр ракчиња
– 1 главица кромид
– 4 средни компири
– 1 парче лимета
– 150мл масло
– 1/2 лажиче свежо мелен црн бибер
– 200мл бело вино
Подготовка:
Пред употреба ракчињата треба да бидат добро измиени и посолени.
Во длабока тава за пржење ставете малку маслиново масло и ставете кромид малку да се запржи, а потоа додате ги ракчињата и убаво запржете ги. Во тавата додадете го белото вино и оставете ги неколку минути да впијат ракчињата од виното.
Во друг сад длабок огноотпорен сад сварете ги компирите потоа излупете ги и исечкајте ги на коцки. Потоа врз компирите додадете ги ракчињата заедно со течноста од вино и кромид. Измешајте ги сите состојки внимателно и оставете ги на тивок оган уште 5 мунути.
Тргнете го садот од оган и послужете во длабок сад. Попрскајте со свеж сок од лимета.
Добар апетит!