ВКУСНО И МАКЕДОНСКО: Најлесниот колач со јаболка (РЕЦЕПТ) – Слободен печат
ЕспресоХрана

ВКУСНО И МАКЕДОНСКО: Најлесниот колач со јаболка (РЕЦЕПТ)

Брз, лесен и што е најважно, вкусен

Овој стар македонски рецепт го има речиси во секоја тетратка со рецепти на нашите баби и мајки, а вкусот е едноставно, неповторлив.

Потребни состојки:

3 јајца
Една чаша шеќер
Три јаболка
250 гр мелени ореви
200 гр гриз
Еден ванилин шеќер
Еден прашок за пециво

За шербет:

2 чаши шеќер
3 чаши вода

Подготовка:

Излупете ги јаболката и изрендајте ги крупно. Во сад за матење матете ги јајцата, па додавајте го шеќерот и продолжете со матење. Во изматените јајца додадете ги сувите состојки и јаболката и измешајте да се соедини смесата.

Во намастена и набрашнета тепсија истурете ја смесата и печете 40 минути на 200 степени. Додека колачот се пече подгответе го шербетот.

Испечениот колач исечете го на парчиња и прелијте со топол шербет. Оставете го најдобро преку ноќ да се впие.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Слободен Печат значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени на сајтот.

Тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Close