Виното и шампањот штитат од Ковид-19… но, не и пивото, според нова студија
Црвено вино, бело вино, шампањ… Луѓето кои консумираат вино помеѓу една до повеќе од пет чаши неделно имале 10 до 17% помал ризик од заразување со Ковид-19, но оние кои пијат пиво имале зголемен ризик, според една неодамнешна студија.
Спроведени од истражувачи од болницата Шенжен Кангнинг и Југозападната болница, тие анализираа 473.957 испитаници од групата Биобанка во Обединетото Кралство за да ја истражат поврзаноста помеѓу консумирањето алкохол со ризикот од Ковид-19 и смртноста.
Исто така, беше откриено дека оние кои пијат бело вино и шампањ кои консумираат од една до четири чаши неделно имале 7 до 8% помал ризик за Ковид-19, во споредба со оние што не пијат. Овој заштитен ефект не бил значаен кога консумирале пет или повеќе чаши неделно.
View this post on Instagram
Потрошувачите на збогатено вино помеѓу една до две чаши неделно беа поврзани со 12% помал ризик од Ковид-19 во споредба со оние што не пијат. Слично на тоа, секое консумирање три или повеќе чаши не беше поврзано со помали ризици од Ковид-19.
View this post on Instagram
Студијата истражувала и други форми на алкохол, вклучувајќи пиво, сајдер и жестоки пијалоци.
За пивото и сајдер пијалокот, оние кои пијат имале од 7 до 28% поголем ризик да заболат од Ковид-19 без оглед на количината што ја консумирале, во споредба со оние што не пијат.
Оние кои пијат алкохол, исто така, имале поголем ризик од Ковид-19 колку повеќе консумирале.
View this post on Instagram