ВИДЕО+ФОТО | Најстариот жител на белградската ЗОО има 85 години: Алигаторот Мујa бара женка за парење

Алигатор
Фото: Instagram

Мујa пристигнал во српскиот главен град на 12 септември 1937 година, една година по основањето на Зоолошката градина. Кога пристигнал, тој веќе бил возрасно животно.

И покрај тоа што неговата точна возраст не се знае, алигаторот Мујa од Зоолошката градина во Белград има најмалку 85 години.И во деветтата деценија од животот, не престанува да ја обележува територијата. Експертите кои се грижат за него велат дека тој сè уште повикува женка за парење.

Тој е единствениот жител на Зоолошката градина кој преостанал од животните што ја преживеале Втората светска војна, кога Белград бил речиси целосно уништен. Неговиот партнер за парење е трагично настрадал во 60-тите години на минатиот век.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Foto Labud 📷 (@foto_labud)


Муја е во мошне добра форма. Иако припадниците на неговиот вид се помирни, особено кога се постари, Муја е сè уште активен, особено кога ќе му се донесе храна.

Тој јаде еднаш неделно, и тоа пет-шест килограми месо.

Видео на денот