ВИДЕО | Врабец Мојзеш: Да ми се исуши раката што гласав за Милановиќ, велат мнозинството негови некогашни поддржувачи

Зринка Врабец Мојзеш, уредник во неделникот „Национал“
Зринка Врабец Мојзеш, уредник во неделникот „Национал“ / Утрински брифинг

Главните теми во Македонија од меѓународната политика доаѓаат од Украина, но интересни работи се случуваат и во регионот. Претседателот на Хрватска Зоран Милановиќ изненадува со неговите изјави, кои не секогаш се дипломатски. За тоа која е неговата цел во Утрински брифинг разговаравме со Зринка Врабец Мојзеш, уредник во неделникот „Национал“.

-Немам поим која му е целта и никој не знае. Тој со неговата реторика целосно нѐ разочара нас кои гласваме за него. Јас еднаш и јавно реков, да ми се исуши раката што гласав за Милановиќ. Неговите вербални испади и бесмислените расправии со Владата им се преку глава на луѓето. Хрватска има сериозни проблеми  со демократијата и има елементи со Владата да се биде во конструктивен конфликт. Но, тој замина во друга насока. Тој сега е крајна десница оти неговите поддржувачи се крајни десничари, вели Врабец Мојзеш.

Коментирајќи ја политиката на Милановиќ кон Босна и Херцеговина, Врабец Мојзеш вели дека таа политика е надвор од умот и е дијаметрално спротивна од политикта што ја водеше Милановиќ кога беше премиер. Станува збор за изборниот законик кој мое да ја разори Босна и Херцеговина која и онака има проблем со Милорад Додик, кој е човек на Путин.

-Додик е човек со кој хрватската политика не треба да разговара оти е српски националист кој го негира геноцидот во Сребреница и слично, но Додик како и Човиќ му се одлични пријатели на Милановиќ. Милановиќ како да нема доволно работа да се занимава со Хрватите во Хрватска, се занимава со Хрватите во Босна и Херцеговина па дури и ги уценува Финска и Шведска со влезот во НАТО ако не се промени изборниот закон во БиХ по негова мерка, вели Врабец Мојзеш.

Таа заклучува дека со ваквото однесување Милановиќ ѝ нанесува штета на хрватската држава.

Проследете го целиот разговор во видеото

Видео на денот