ВИДЕО | Tригодишен гениј воодушевува со своите математички вештини

Фото: Инстаграм/@followingizzy

Тригодишниот Исаја Гиамфри, познат како Изи Џи на Инстаграм, е вистински малечок генијалец. Неговата мајка, која е учителка, постојано споделува снимки на кои ова надарено дете ја покажува својата неверојатна способност за решавање математички задачи.

Мајка му вели дека Исаја сѐ научил сам – сложено множење, делење и многу други математички операции кои се тешки и за возрасните, а не па за деца кои се на претшколска возраст.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Izzy G (@followingizzy)


На пример, тој неодамна почнал да удвојува броеви сѐ до 65.000.

„Не знаев дека го знае ова сѐ до пред некоја вечер, кога тој, по случаен избор, почна да се удвојува броеви до 65.000. Го слушам во својата соба како ги учи овие нови работи секој ден, без никаква грешка, и дури јас не би знаела како да одговорам на тоа“, вели мајка му.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Izzy G (@followingizzy)

Покрај неверојатните математички способности, Исаја сака да учи и јазици. Тој често решава математички задачи користејќи римски бројки, а самиот се научил да пишува броеви и на италијански и на француски јазик.

Неодамна почнал да учи шпански јазик, а неговата мајка вели дека може да брои на девет различни светски јазици, вклучувајќи го и јапонскиот.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Izzy G (@followingizzy)

Видео на денот