ВИДЕО: Скопските балетанки и влечки беа надалеку познати – сега овој занает го чува само Шериф Даци од Скопската чаршија

Шериф Даци, занаетчија/ Фото: Слободен печат

Старата скопска чаршија надалеку беше прочуена поради старите занаети кои се негуваа и производите кои беа уникатни и единствени во продажба. Сјајот на чаршијата барем во делот на занаетите згаснува, а тоа го зборува и Шериф Даци, занаетчија кој целиот свој живот ги изработува оние црни патичиња – балетанки, популарно наречени цвички без кои учениците не можеа да влезат на час по физичко во спортските сали.

Сега побарувачката за нив е значително помала, тука и таму некое основно училиште се уште им ги бара на учениците, а ги користат и играорците и во балетските школи. Цената им е симболична – 120 денари, но Шериф е упорен и сега, во својата работилница продолжува да ги крои и шие „цвичките“.

Во потрага по некогашниот сјај на Чаршијата и звуците на некои од машините за рачно производство, чичко Шериф Даци раскажува како било, и како се уништува полека чаршијата, најпознатата знаменитост на Скопје, посетена дури и од поранешната американска шефица на дипломатијата Хилари Клинтон. Таа во неговиот дуќан пред 20 години си одбра рачно везени, скопски влечки.

Нашиот соговорник Шериф Даци е носталгичен за минатото и тажен за сегашната состојба во која се најде старата скопска чаршија и занаетчиите, некогаш надалеку познати по својата рачна и уникатна изработка на производи. Повеќе нема интерес ниту за чираци за да ги научат и потоа продолжат старите занаети, резигнирано говори Даци.

 

 

 

Видео на денот