4 C
Скопје

ВИДЕО | Шахпаска: Носиме закони, водиме кампањи, ја подигаме јавната свест – за насилството врз жените мора да се говори јасно и гласно

„Состојбата во нашата држава се менува во позитивна насока, особено последниве неколку години,затоа што  говориме многу гласно за овие прашања. Затоа што организирано како институции, како власт, како парламентарци правиме се што придонесува за состојбите на насилството, семејното  насилство, сексуално вознемирување, да бидат состојби за кои јавно ќе зборуваме, со цел подигнување на јавната свест, преку јавно именување на сторителите на насилство  и одбележување на насилството како негативна појава во општеството,“ потенцираше министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска на емисијата „Утрински брифинг“, на тема насилство, превенција од истото, охрабрување на жртвите за негово пријавување и кои механизми нашата држава ги има за борба против сите форми на насислтво.

Министерката Шахпаска посочи дека состојбата се  менува, како што се  менува и позицијата на жената. Преку нејзино активно вклучување на пазарот на трудот, во  јавниот и  политичкиот живот, во бизнис секторот.

Прочитајте и...  Каллива смеса истекува од новиот рудник „Боров Дол“ кај езерото Мантово

„Постојат актуелни закони и закони донесни во изминатиот период со кои што сериозно се спротивставуваме во било кој облик на насилство. Особено е важно јасно и гласно да се зборува, преку кампањи кои и на локално ниво, ќе го адресираат насилството како негативна појава и да се даде поддршка на некој кој го имал ова искуство,“истакна министерката.

Министерката истакна  дека не е срамно, што некој бил жртва на насилство, туку напротив само преку гласно зборување можеме сите заедно да превенираме во препознавање и заштита од насилство. Во таа насока е изработена и мобилната апликација „Биди безбедна“, во соработка со УНДП, преку која на едноставен и брз начин жртвата може да пријави насилство, побара помош и добие информации.

Прочитајте и...  Николовски: Постојано ќе се разгледува реализацијата на Планот за корупција

Како законски решенија кои постојат и досега во борба против насилството Шахпаска ги посочи, Законот за работни односи, каде постои мобинг и сексуално вознемирување, потоа Кривичниот  закон, Закон за спречување и заштита од дискриминација, а како најново законско решение Законот за спречување и заштита од насилство врз жените и семејно насилство, закон кој е поддржан од власта и опозицијата. Законско решение кое претставува унифициран систем со дата база на податоци во Министерството з атруд и социјална политика,со податоци од различни институции.

Во однос на пријавени случаи мин истерката ја посочи бројката од измината година јануари – септември 1168 случаи на насилство, од кои за сексуално насилство имало  4 пријави, 585 физичко насилство, 813 психолошко. Од овие пријавени случаи сторители се 90% мажи.

Прочитајте и...  Заврши општиот претрес по предлог-законот за дополнување на Законот за финансирање на единиците на локалната самоуправа

Министерката посочи дека МТСП како надлежно министерство, организира Центри за жртви, кои се осум на број во држата и каде жртвите можат да бидат згрижени од 3 -12 месеци, прифатилишта за жртви од 24-72 часа, советувалишта каде добиваат психо социјална поддршка од стручни кадри, дообука, едукација, вклучување на пазар на трудот и излезат од средината , да не бидат економски зависно и како честа причина за враќање кај насилникот.

Целиот разговор со министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска погледнете го во видеото:

Поврзани вести

Се сруши патнички авион: Најмалку 12 лица загинаа во Јужен Судан

Слободен печат

Кумата на Путин влегува во политика: Русија и Украина на работ на нова војна?

Илинка Иљоска

Ќе никне ли комплекс без идеја, без ентитет и далеку од размерите во секаква смисла во строгиот центар на Скопје?

Дино Чупевски

Мас: Ние остануваме на ветувањето дека иднината на Западен Балкан е во ЕУ

Слободен печат

Николовски: Постојано ќе се разгледува реализацијата на Планот за корупција

Слободен печат

Николовски: Парламентарното мнозинство ќе продолжи да расте

Слободен печат

Остави Коментар