ВИДЕО| Русија призна дека украинската војска го освоила Лиман! Козаците, милицијата на ЛНР и руската војска се повлекле надвор од градот

По 220 жестоки борби со кубанските козаци, силите на доњецките и луганските сепаратисти украинската војска околу пладне успеала да влезе во Красни Лимантачка, центарот на гравитација околу кој била концентрирана целата украинска војска. Вкупно 12.000 од нив наспроти 4.000-5.000 руски војници кои давале отпор.

Градот пред три дена се најде во де факто полузаокружување и му се закануваше хуманитарна катастрофа За да го избегнат крвопролевањето и голем број на човечки животи тоа, Русите се повлекле од градот на однапред подготвени резервни позиции, засилени со пристигнатото засилување.

Украинската армија од почетокот на неделава упатила околу 12.000 украински војници да ги пресечат трите делници од патиштата кои водеа кон градот Лиман започнувајќи ја финалната фаза во оваа жестока битка со руската армија.

Украинското знаме беше подигнато на западниот влез на Лиман околу 13 часот по локално време, а украинските воени единици влегоа во самиот град додека се водат борби во источниот дел на градот.

Се очекува до попладневните часови целиот град и неговата околина да бидат во рацете на украинската армија.

Видео на денот